Все още няма конкретни срокове за резултати от последния прием по подмярка 4.1 “Инвестиции в земеделци стопанства”, стана ясно след среща между представители от сектор „Плодове и зеленчуци” и Държавен фонд „Земеделие”(ДФЗ).

От ведомството обявиха, че към момента се обработват всички подадени 1 868  проектни предложения, а пред Агри.БГ председателят на Асоциация на овощарите в България Живка Гроздева разясни какви рискове крие за производителите процедурното забавяне на проектите.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Тя сподели, че от срещата са разбрали, че е нужно още доста да се работи, но са получили уверение, че се прави всичко възможно и целият свободен капацитет на ДФЗ е ангажиран, за да се ускори процеса. „Обяснено ни беше, че е имало забавяния още от предишни приеми и стари проекти”, сподели Гроздева и добави:

„Ние ги запознахме много сериозно с проблемите, до които води това забавяне за нас. Например доколко ще бъдат актуални офертите, които са част от проектите, дали самите проекти все още ще бъдат възможни за реализиране, защото всички материали, всичко поскъпва”.

Тя акцентира, че конкретно при трайните насаждения е необходимо планиране от по-рано. „Когато се прави една овощна градина, ние трябва да си поръчаме посадъчния материал от разсадника две години по-рано. Не става да подпишем договора сега и след 6 месеца да разсаждаме. Това не е желателно да се случва, защото може да доведе до провал”, обясни браншовият представител. 

Какво ще рече това? Ако един земеделски стопанин е планирал да си създаде примерно насаждения от късни праскови, разбираемо е той да търси определени сортове. За да може разсадникът да му ги предостави, той трябва да има тази информация предварително, за да може да ги отгледа. 

Живка Гроздева: Това сякаш се разглежда като някакъв дребен детайл, а е основно важно. Накрая сме принудени, като не сме си заявили навреме необходимия материал, да купуваме каквото има останало налично в разсадника. 

Стигайки до този момент, овощарите вече няма как да са сигурни, че качеството на материала ще е достатъчно добро. Гроздева сподели, че браншовите организации за настояли за по-голяма отчетност от страна на Фонда по отношение на инвестиционната подмярка. „Разбрахме се след един месец да се срещнем отново и да получим вече малко по-ясна информация с някакви срокове”, каза още тя.

От ДФЗ съобщиха, че общата стойност на заявената субсидия по приема от есента на 2021 г. е в размер на 734 722 906 лв. „Тъй като предвиденият бюджет е почти двойно по-малък (431 997 104 лв.), проектите ще бъдат класирани съгласно критериите за оценка”, заяви ресорният зам.- изпълнителен директор на ДФЗ Виктория Иванова.