В края на годината хладилните камери са пълни с непласирани на пазара ябълки и круши, съобщи пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциацията на овощарите в България. През новата година се очаква при някои плодове производството да се свие заради ниската рентабилност. 

Стопани се отказват от резитбата заради липса на работници

"В последните години правим равносметка, че разходите ни се увеличават, а стойността на реализираната продукция - не  Препарати, торове, работна ръка – всичко поскъпва сериозно, но пазарната цена на продуктите остава една и съща", прави изводи браншовият представител.

По думите ѝ предлагането на пазара е доста голямо, а търсенето е по-скоро свито. Последните данни от статистиката сочат, че цената на едро при ябълката бележи лек ръст и през декември достига стойност от 1.22 лв./кг. Въпреки това много от овощарите задържат продукция, надявайки се на по-благоприятен момент да я пласират. Твърдят, че вносът все още ги измества от пазара.

В оперативен анализ на Земеделското министерство се заключава, че вносът на пресни плодове у нас е намалял, но износът ни също е по-малко. За периода януари – септември 2020 г. доставките на ябълки спадат с близо една трета в сравнение с аналогичния период на 2019 г., до 13,4 хил. тона. Сред останалите по-важни плодове, вносът на праскови, ягоди, кайсии, пъпеши, череши, сливи и вишни се свива с между 9,2% и 88,6%, докато този на черупкови плодове, дини, грозде и круши нараства в рамките на 19% - 30,5%. 

Живка Гроздева: „Очакваме през 2021 г да се наблюдава отлив от дадено производство, както и разширяване на площите, там където стопаните са се специалицирали вече, инвестирали са и са намерили сигурен пазар.“

След рискова година, каквато беше 2020-а, земеделците предпочитат са заложат на сигурното – по-лесно производство и пазарно търсене. Тогава обаче има риск от обратния ефект – пренасищане на пазара и срив на цените. Според Гроздева всяка култура има своите плюсове и минуси, но по наблюдения от няколко години прави изводи в какво ще се насочат производителите на плодове.

При крушите и ябълките производството е малко по-сигурно, но пък е трудно. Там пазарът се движи с много бавни темпове. Пазарът на крушите примерно е почти константен, а технологията на производство никак не е лесна, те са капризна култура. Колкото да увеличим или намалим цената на крушата, винаги ябълката ще има по-голямо потребление. При нея пък има голям внос.“, обяснява представителката на сектора. 

Прасковите се очертават като по-неперспективни за производителите, е наблюдението на браншовика. 

Живка Гроздева: „В сезона на тяхното предлагане конкуренцията от Гърция е много силна, което натиска цените. Прасковите за преработка също се очертават с по-малко площи. Цената, на която фабриките изкупуват, наистина е много ниска. Те от икономическа гледна точка предпочитат по-евтината стока от Гърция. Плащанията често се бавят и в един момент производителите се отдръпват от това производство, то не е до такава степен атрактивно.

Кайсиите обаче винаги са се радвали на интерес, но при тях често има измръзвания. Черешите имат кратък период на предлагане - до 4-6 седмици, това е времето, в което производителят може да реализира доходи. Да се надяваме, че през 2021 г. поне природата ще ни пощади."