При 100% реколтирани площи, последните оперативни данни към 10 декмври 2020 г. сочат ръст на продукцията от картофи с близо 32% на годишна база,пише в последния оперативен анализ на Земеделското министерство.

Растениевъди искат удължаване на сроковете за инвестиции

Това се дължи на увеличение както на засадените площи, така и на средния добив. Въпреки повечето продукция статистиката отчита и малък ръст в цените на едро при картофите на годишна база. През последната седмица културата се е предлагала за 0.67 лв./кг.

При последните беритбени кампании на трайните насаждения са добити близо 9.1 хил. тона орехи, но прибирането на реколтата още не е приключило и липсват по-подробни данни. 

На този етап при производството на ябълки се отчита леко понижение на годишна база – с 1,8%, поради по-малкия размер плододаващи площи. 

“В рамките на последната седмица се наблюдават разнопосочни изменения на цените на основните плодове и зеленчуци, предлагани на тържищата в страната. Ябълките, оранжерийните краставици, вносните домати и вносният червен пипер поскъпват от 0,8% до 13,9% на седмична база. Чувствително понижение е налице при средната цена на едро на оранжерийни домати – с 20,5%, а по-слабо – при тези на картофи и вносни краставици – респективно с 1,5% и 6,6%. Цената на зелето остава непроменена, сочат данните от оперативния анализ.

Сравнявайки със същия период на 2019 г., цените на червения пипер, картофите, ябълките и зелето са нараснали с между 0,8% и 14,5%. Същевременно, оранжерийните домати са поевтинели с 8,5%, а оранжерийните краставици - с 16%.