Жива червена салата е най-новата атракция за ценителите на чистата храна на фермерския пазар в Добрич. Тя се отглежда от семейство Анна и Николай Тодорови, които се занимават с зеленчукопроизводство от 2005 г. насам.

„Всичко минава през нашите ръце. Имаме си детенце и затова произвеждаме чиста стока, с която да бъде здрава. Затова не правим компромис с качеството”, категорична е Анна.

ДФЗ разпределя 4 пъти по-голям бюджет за инвестиции в растениевъдството

Зеленчуковата ферма е разположена в село Круша, община Аврен. Размерът на стопанството е 10 дка и в него се отглеждат овощни дръвчета, 1,200 дка оранжерии и място за зеленчуци на открито. Разположено е до река Камчия, изцяло горски район, подходящ за екологично чисто производство. В момента фермерите изкарват салати, лук, магданоз, репички, зелен чесън.

„Стараем се да отглеждаме стоката си изцяло на почва, без препарати, химия и изкуствено торене. Работим само с природни продукти, затова използваме тор от калифорнийски червеи”, разказва Николай. Съпругата му допълва, че за да удовлетворят и най-запалените привърженици на здравословното хранене, предлагат засадени в саксии червени салати, които могат да се отгледат до желания размер и в домашни условия. Добър прием намират и билките в саксии – мента, джоджен, босилек, дори ягоди.   

Семейство Тодорови включва в дейността си и производство на разсад. Първите семена вече са заложени. Произвеждат разсад от най-търсените български сортове домати – ръгби, розова магия, фантазия и хармония. 

„Въпреки че е трудно и нямаме помощ, работим непрекъснато и денонощно. Щом сме се захванали, трябва да се справим”, категоричен е Николай и разказва, че 2019 г. не е била лека. Семейството е претърпяло тотални загуби от овощната градина, тъй като ябълките и сливите са били ударени от градушка.