Стартира жътвата на пшеницата в региона на Перник. Комбайните навлязоха първо в землището на село Стефаново- община Радомир, където обикновено житото узрява най-рано. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник, предаде в-к „Съперник”.  От там поясниха, че вече има ожънати над 1000 дка с пшеница в Радомирско. Средният добив на декар за сега е 300 кг, което за областта е много добро постижение. Според агроспециалистите от Областната дирекция за сега няма почерняло или мухлясало от влагата жито. Въпреки това за качеството на прибранотo зърно ще може да се говори едва след като бъдат взети проби от него, за да се изследва влажност, глутен и други показатели на базата на които ще се определи качеството.

На територията на област Перник най-често засявани са няколко сорта хлебна пшеница, които са показали, че са най-приспособени към природните условия: „Победа”, „Миряна”, „Враца” и „Садово”. В региона тази година трябва да се прибере зърното от 116 370 дка като най-много са засетите площи в радомирско-63 750 дка. След това се нарежда община Брезник- 23 240 дка, Перник- 21 010 дка и др.

Успоредно с пшеницата започна прибирането и на есенния ечемик. В региона засетите общо 4 640 дка като най-много площи с ечемик са засели земеделските производители в Радомирско- 4200 дка. Към момента са прибрани над 200 дка с ечемик като средният добив от декар е 250 кг.

От ОД „Земеделие” информираха още, че в момента жънат 12 комбайна, но с навлизане в разгара на жътвата има готовност да се включат още машини. Складовите помeщения, в които ще се съхранява прибраното зърно, са обеззаразени и подготвени за зърното.