Земеделските стопани изразиха готовност да се включат като доброволци по дезинфекциране на болничните заведения и дворовете им в различните населени места на страната. Това съобщи за Агри.БГ Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

COVID-19: Одобрени са над 140 млн. лв. на сметката на ДФЗ

Идеята на Петков произтича от факта, че именно земеделците са едни от най-добре екипираните и мобилизирани хора в страна.

“Техниката, с която разполага сектор “Земеделие” е професионална и изключително ефективна за разлика от това, което се ползва в болничните заведения за дезинфекция. Земеделците и техните работници са отлично обучени и биха се справили с тази задача с лекота”, категоричен е председателят на БАМ-Я.

Божидар Петков даде пример, че с една малка вентилаторна пръскачка може да се дезинфекцира целия двор на дадена болница за минути. А само за няколко часа - с малка пръскачка и цяла болница. 

“Можем да свършим цялата работа, стига да ни се осигурят препаратите за пръскане. Разбира се, нашият труд е доброволен, но не безвъзмезден. Доброволният труд може да се регулира, като се използват еднодневните трудови договори. Именно това е тяхната мисия и затова и са създадени. Чрез тях ще бъдат решени проблеми с евентуални трудови злополуки. И в същото време ще бъдат защитени и доброволците, и болниците, без да се притесняват какво ще се случи, ако по време на работа, някой от доброволците пострада”, заключи Божидар Петков.