Десетки земеделски производители от Ловешко протестират заради ремонт на газопровод, който минава през нивите им. Фермерите са засекли незаконен добив на инертни материали в землището на село Румянцево, община Луковит, показва репортаж на Нова телевизия.

Министърът обеща: Плащанията ще бъдат без закъснение

Преди седмица по трасето на стар газопровод, който е бил ремонтиран наскоро, стопаните засичат изкопи, които по думите им са незаконна кариера. „Ние обработваме земята по-надолу, видяхме, че тук копаят багери. Работникът нищо не ни каза, той си вършеше работата, тук е пратен. След това дойде друг камион да зарежда гориво“, описва видяното единият от фермерите, който заснема с телефона си съмнителните действия.

От две години насам тук постоянно се движи тежка техника, но никой не е очаквал, че има закононарушение. Ние си мислим, че като Европейска държава, това всичко е законно, има концесия към Общината, а се оказа, че не е така“, допълва друг стопанин.

Фермерите бързо се организирали и подали сигнал първо на 112, защото били убедени, че багерите копаят скална маса.

„Знам как стоят нещата с концесиите и това е нерегламентирано копаене, реално няма концесия. Обадих се и в Община Луковит, след което инспекторите дойдоха на място“, разказва Диян Вацев, един от присъстващите на своеобразния протест.

Еколозите от администрацията потвърждават пред медията думите и опасенията на земеделците

Открихме два големи изкопа, от които е изваден скален материал. Взехме съответните мерки по закон. На фирмата, с която лицето, извършващо изкопните дейности, има договор, е съставен акт за административно нарушение по Закона за концесиите, заявява екологът към Община Луковит Иван Иванов.

По думите му глобата за подобни нерегламентирани дейности е от 5 000 лв. до 50 000 лв., като може да стигне и до 100 000 лв. Инспекторите констатирали, че конкретните изкопни дейности не са направени за ден-два, а са се извършват от поне седмица. 

Незаконно е. Според Закона за подземните богатства всеки, които добива такова, трябва да му бъде предоставена концесия по надлежния път от Министерството на регионалното развитие, а те нямат таива документи, съобщава още Иванов.

Представители на фирмата не се появяват на място, но заявявили по телефон, че багерите са били на друго място и ще обжалват акта. Според Диян Вацев, стопанисващ общинско пасище в близост, през цялото време на реконструкцията на газопровода служители на Общината не са се появявали на терен. По думите му голяма част от земеделските земи са засегнати от тези дейности.

Газопроводът минава и през река Златна Панега, която е в Натура 2000. Там също не съм убеден, че всичко е нормално, защото коритото на реката беше преместено, беше положен газопроводът и наново беше прехвърлена реката в старото корито“, коментира фермерът.

Земеделците настояват компетентните органи да се самосезират и не просто да съставят акт, а да се разследва цялата дейност по ремонта на газопровода.