Стартират посещения на министър Кирил Вътев по общини в страната и срещи със земеделски производители, информират от пресофиса на ресорното министерство.

Четете още: Фермерите подават възражения срещу базовите данни от Системата за идентификация от 5 до 16 февруари

На 1 февруари земеделският министър посети община Троян, където се срещна със земеделски производители от област Ловеч. Поводът бе примерът на община Троян за иновации в областта на детското хранене. 

През 2023 г. общината получи регистрация като земеделски производител, което я прави първият регистриран земеделски производител–община и първата такава, която произвежда собствена продукция за децата в детските градини. Чрез собствено производство на екологично чисти плодове и зеленчуци се осигурява храненето на децата в детските заведения и социални услуги на територията на общината. 

„Създадохме оранжерии на наша общинска земя и в тези оранжерии отглеждаме листни зеленчуци, след това домати, чушки, тикви и тиквички. Подариха ни пчелни семейства и започнахме да произвеждаме и мед. От сливовия плод пък започнахме да правим мармалад без захар. Влагаме го в закуските и така станахме едни земеделски производители”, разказа кметът на община Троян Донка Михайлова, цитирана от БТА.

По време на посещението си в района министърът се срещна и с над 90 земеделски производители. Основните въпроси, които бяха дискутирани, са свързани с предстоящите промени в Закона за поземлените отношения, разпределението на пасища и мери и сроковете за кандидатстване по директните плащания. 

Министър Вътев предлага да се промени подходът на субсидиране. „По обвързаната подкрепа е ясно, че трябва да се плаща след приключване на стопанската година. Трябва да се фокусираме по подпомагане старта на стопанската година, защото парите са ценни, когато имаме нужда от тях”, подчерта той. 

Срещите със земеделските производители и кметове на общини ще продължат в страната. Предстои посещение в района на Сандански, където ще бъдат представени добри земеделски практики в лозарството и винарството.