Продължителната суша засяга нашите фермери. Ето защо решихме да въведем по-високи авансови плащания, както и изключения от някои правила за екологизиране, за да улесним производството на фуражи за животни, заяви еврокомисарят по земеделие Фил Хоган.

Вергиния Кръстева: На България й е необходима преходна национална помощ

И тази година, както миналата много страни членки се борят с високите температури и липсата на влага. Те се отразяват върху производството на обработваеми култури и фуражи, което пък може да засегне и здравето на животните. Ето защо евродепутатите взеха две решения, за да подпомогнат стопаните.

Първото решение е свързано с техните авансови плащания. До 70% от преките плащания и 85% от плащанията по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) ще бъдат изплатени в средата на октомври.

Втората мярка, която се обмисля, е да бъдат направени дерогации от конкретни изисквания, свързани с екологията. Те ще се прилагат за диверсификация на културите и за екологично насочени площи, декларирани като угар. Възможно е да се приемат и други видове освобождаване от екологизиране.

Така фермерите ще имат по-голяма гъвкавост за използване на земи, което при нормални условия няма как да се случи. Целта е да се осигури прехрана на животните, а изтеглянето на плащанията ще възстанови паричния поток на земеделците, обясняват експертите.