Земеделските камари от Вишеградската четворка взеха общо решение, касаещо таваните в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Всички те единодушно искат сами да определят дали и как да прилагат таваните. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов, който също беше част от събитието, част от разширения състав на Вишеградската четворка, заедно с Лигата на асоциациите на земеделските производители в Румъния, Хърватската земеделска камара и Литовската селскостопанска камара.
 
 
По време на 69-тата среща, която се проведе на 25 и 26 септември в Прага, организациите подписаха комюнике относно реформата на ОСП и текущите затруднения, произлизащи от по-слабата реколта, заразните болести по животните и нелоялните търговски практики. 
 
„Разгледахме ОСП накратко. Всички страни, присъстващи на срещата искат те сами да решават дали да прилагат тавани и как да ги прилагат. Това беше и решението, което разписахме. Що се касае до преразпределителното плащане и директните плащания, те ще се обсъждат на държавно ниво. 
 
Хубавото е, че през новият период всяка страна-членка сама ще изготвя генералния си план и ще определя собственитеи си приоритети. В новата ОСП ще се търси баланса между защита на природата, защита на производителите и т.н“, обясни Костадинов.
 
Снимка: НАЗ
 
Друга тема, която е дискутирана на срещата бе проблема с пазара на селскостопанските и хранителни продукти.
 
„Обсъдихме и настоящата ситуация на пазарите на селскостопанска и хранителна продукция, както и последиците върху доходите на земеделците, породени от сушата и дъждовете. Това рефлектира върху зърнопроизводството до голяма степен и някои от страните са сериозно засегнати“, каза Костадинов.
 
[news]
По време на срещата е обсъдена и ситуацията с африканската чума по свинете (АЧС). Част от страните предложиха да се прилагат различни компенсации, по отношение намалението на пазарите заради болестта. Но до конкретно решение относно това какви механизми да се прилагат, не се е стигнало. Темата обаче ще бъде разгледана отново.
 
„Обсъдихме и нелоялните търговски практики, като тук говорим за частта, засягаща земеделските стопанства и селскостопанското производство. Всички страни, които присъстваха на срещата се обединиха около идеята, че трябва да се създаде ясна политика и стратегия, с която да се редуцира двойния стандарт“, каза още Костадинов.
 
Форумът завърши с честването на 25тата годишнина от създаването на Чешката земеделска камара.
 
Темата за ОСП остава на дневен ред и в България. Продължават и информационните кампании на НАЗ, съвместно с Институт за агростратегии и иновации. Поредната среща ще се проведе в Силистра, на 2 октомври, вторник, от 16 часа в залата на общината. На събитието са поканени всички производители и браншови организации, ще присъстват зърнопроизводители, овощари и животновъди. Срещите са безплатни и отворени за граждани, които се интересуват от бъдещето на ОСП.