Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в социалната медия „Екс“, че е благодарен на България за падналата забрана за внос на украински храни в България. 

 

Благодаря (на министър-председателя) Николай Денков и неговия екип, както и българските парламентаристи, които подкрепиха този ход. България дава пример за истинска солидарност“, казва Зеленски, цитиран от Ройтерс. 

В четвъртък Парламентът реши да премахне забраната за внос на четири земеделски продукти с произход Украйна. Решението беше взето със 124 гласа „за“, 69 „против“, а осем депутати се въздържаха. 

След като Народното събрание гласува да отпадне забраната за внос на украинско зърно, земеделски производители от всички сектори обявиха, че от понеделник започват протести в цялата страна.

 

В същото време Полша обяви, че е за удължаване на ембаргото върху вноса на украинско зърно възможно най-дълго. „До края на годината е твърде кратък период, по-добре е да удължим забраната, докато Украйна се присъедини към ЕС“, каза полският министър на земеделието Робърт Телус, пише PAP. Той смята, че забраната трябва да остане в сила, докато всички въпроси в селскостопанския сектор не бъдат напълно договорени между Украйна и Европейския съюз.