Какви са съществуващите предизвикателства във връзка с декарбонизацията и адаптацията към изменението на климата?

Отговор на този въпрос дадоха Георги Борисов, търговски директор на „Агрополихим“ АД, и Боян Рашев, експерт по управление на околната среда, ресурсите и енергията, по време на AGRI SUMMIT 2024, организиран от Forbes България и Agri.BG.

"С гордост можем да кажем, че в “Агрополихим” АД сме въглеродно неутрални. Това се дължи от една страна на ангажименти, които поехме с първия кораб син амоняк, произведен с уловени въглеродни емисии, в комбинация с елиминирането на природния газ като източник на енергия за паропроизводството ни. Ние горим над 50 000 т биомаса на година. Това ни даде възможност през 2023 г. да пуснем на пазара син амониев нитрат за първи път в Европа", обясни Борисов.

Въпросът за икономическите последици от декарбонизацията също не остана неразгледан. Георги Борисов привлече вниманието към въвеждането на механизма CBAM и неговото въздействие върху цените на азотните продукти. 

Дискусията също така включи въпроса за синия и зелен амоняк. Георги Борисов посочи, че в момента зеленият амоняк не е подходящ за агросектора поради високите цени. Но пък търсеното на синия амоняк се увеличава все повече. 

Георги Борисов обърна внимание, че политиката за декарбонизация на Европейски съюз засяга и морски транспорт, който е основен за превоз на множество стоки. От 2024 г. всички кораби, които акостират или отплават от европейски пристанища, ще трябва да заплащат въглеродни емисии, което допълнително ще повлияе на веригата на стойността на земеделската продукция.
 

Вижте видеото от цялото участие на Георги Борисов във форума AGRI SUMMIT 2024 „Семената на успеха”.