Заявленията по кризисната мярка 21 ще се подават след 15 август. Това ще става на място в службите по земеделие. Парите по подмерки COVID-1 и COVID-2 ще бъдат отпускани поетапно до края на годината, а за COVID-3 – вероятно след нова година. Това стана ясно по време на днешния Съвет по животновъдство, научи Агри.БГ.

De minimis за овце, кози и биволи: Колко предлага министерството?

Една от другите важни точни в дневния ред е била възможността за кредитиране със средства на Държавен фонд „Земеделие” на лица с одобрени проекти по ПРСР.

„Ресурсът, който се излива за подкрепа на животновъдството, не е малък, но банките се дърпат по ред причини. Една от точките, които предложихме, е ДФЗ да кредитира одобрени проекти, за да могат фермерите да ги реализират“, обясни Симеон Караколев, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). 

Друго предложение, което е бил разисквано, е опрощаване на 10-годишните кредити. Става дума за кредитите, отпуснати на животновъди през периода 2008 – 2012 г., които към момента само се разсрочват.

По време на срещата станаха ясни и ставките за държавна помощ de minimis, предложени от земеделското министерство. Такива се предвиждат за биволи и дребни преживни животни като компенсация за сушата и достигнат лимит на обвързано подпомагане, поради което двата сектора няма да могат да бъдат субсидирани с част от онези 70 млн. евро, които ще бъдат прехвърлени от втори в първи стълб.