Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) вече е входирала официално своето искане за de minimis заради сушата, научи Агри.БГ. За сега няма информация дали и други браншови съюзи смятат да последват примера им.

Животновъд за сушата: Трябва държавна помощ, за да оцелеят животните

И това лято животновъдите страдат тежко от продължителна суша. В някои райони рядко пада и капка дъжд. Пасищата са прегорели, а стопаните изхранват животните със скъп фураж или със запасите за  зимата.

За последно такъв de minimis беше одобрен през месец юни 2019 г. с общ размер от 26,3 млн. лева. Тези пари обаче бяха заради сушата от предходната година и трудните условия при изхранването на животните през зимата.

С въпроса дали земеделското министерство предвижда de minimis за животновъди заради сушата се обърнахме към министър Танева още в края на месец януари. Тогава тя бе категорична, че все още нямат разчет за отпускане на такава държавна помощ и че следят ситуацията в движение.

Месеци по-късно, по време на обсъжданията за извънредната мярка COVID-19, от НОКА обявиха, че гледат на определените ставки като част от мерките за подпомагане на животновъди, без това да изключва опцията за помощ по de minimis. Ето сега искането им е внесено за обсъждане, а топката е в полето на ресорното министерство.

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Нужен ли е de minimis за животновъди заради сушата?