Жътва на царевица няма да има. Ще бъде нулева, защото просто няма нищо в нея, споделя пред БНТ зърнопроизводител от Търговищко.

Вижте важните срокове за ползване на земеделски земи

Като невиждана определят сушата тази година стопаните от областта, а освен поражения над есенниците сега времето предопределя и съдбата на пролетниците. Най-засегнати са посевите в землищата на 8 села, сред които Старо Село и Нова Черна. 

Там площите с царевица са напълно унищожени от сушата и част от земеделците в района са застрашени от фалит.

От началото на годината падналите дъждове в района са само 108 л/кв.м. Зърнопроизводителят Владко Бончев, отглеждащ над 1000 декара царевица, слънчоглед и пшеница, споделя, че сушата е поразила реколтата му напълно. 

"В предни години добивите на декар варираха между 700-800 кг до един тон при поливните полета с царевица. При слънчогледа бяха от порядъка на 300-350 кг/дка. Не са малко и случаите, когато надвишаваха и 400 кг/дка. При царевицата сега не очакваме нищо, а при слънчогледа - може би 60-80 кг/дка", коментира Бончев.

Притеснен от унищожената реколта и от разходите, които е направил за препарати и торове, както и за рентите, които трябва да плати, е и Иван Ангелов – зърнопроизводител с 9 хиляди декара обработваеми площи.

"Трагично е положението при нас. Жътва на царевица няма да има, а при слънчогледа можем само да предполагаме едни 50-60 кг/дка", заявява Ангелов.

Аз ще залагам земя, лична, за да мога да тегля кредит и да си оправя годината. Положението е много тежко, бих казал трагично за нас тук, земеделците са пред фалит".

НАЙ-ВАЖНИТЕ НОВИНИ ОТ МЕСЕЦА

Царевицата на Илко Тодоров от село Старо Село също е напълно унищожена. Според него тя не е годна дори за производството на силаж или биогаз.

"Имаме дъжд за месец юни в рамките на 40 л/кв.м. От първи юли до днешна дата имаме само един литър", коментира той.

В сайта на Агри.БГ зърнопроизводители от Плевенско и Варненско споделят, че ситуацията с пролетниците е същата и при тях – очакват големи загуби заради сушата.

А в Тутракан земеделците подозират, че за липсата на дъждове вина има и една нова технология, въведена съвсем скоро в района.

"Имаме опасения, че противоградни оръдия, които действат на територията на община Тутракан, по някакъв начин влияят също върху наличието на дъжд", коментира Владко Бончев.

Земеделците са изпратили и запитване до земеделското министерство доколко е правилна употребата на противоградни оръдия, когато все още няма въведен законов регламент за използването им, както и дали наистина те влияят на дъждовните облаци. Засега обаче нямат отговор.