Липсата на валежи със стопанско значени и тази година изправи стопаните в Северозапада пред сериозни изпитания. При добив от над 700 кг/дка пшеница през лятото на 2019 г., сега стопаните ожънаха около 400 кг/дка.

Приключва жътвата в Добричко

„Единственото добро в цялата тази ситуация е качеството на житото. Добро е, но количествата са много по-малко от очакваното”, коментира стопанинът Атанас Атанасов.

царевица

Липсата на валежи и задълбочаващата се суша са още по-голям проблем за фермерите, които отглеждат царевица.

„Направих пореден оглед на масивите и съм силно притеснен. Стъблата са ниски и се удебеляват, а листата почти са се сгънали на две от липсата на влага. Не знам каква реколта да очаквам. При всички обстоятелства ще е много слаба”, коментира стопанинът Димитър Иванов.

царевица

Репортерска проверка на Агри.БГ установи, че най-сериозно е положението в общините Козлодуй, Оряхово и Мизия, където валежи не са падали повече от месец. Притесненията на хората пък са съвсем основателни, тъй като почти през цялата зима не валя сняг и не успя да се натрупа достатъчно подпочвена влага. Това е второ подред лято, в което няма валежи от дъжд със стопанско значение.

царевица

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Какви са средните Ви добиви от пшеница за 2020 г.?