Ако глобалното затопляне продължи, рискът от нощни слани значително ще се увеличи през следващите 20 години, сочи германското изследване Bundeswetterdienst. Технология, която се използва от няколко десетилетия, отново привлича погледа на земеделските производители, пише FreshPlaza.

Без кайсии в Силистренско!

От 1992 г. насам белгийска компания, специализирана в инсталирането на вятърни турбини, помага да се ограничат щетите от ниските температури през тъмната част на деня. Една вятърна турбина е способна да защити около 7 ха насаждения, когато температурата на въздуха падне до -3°C.

Във Франция фермери използват всяка година този метод, за да защитават реколтата си. Там все по-често нощите стават мразовити. Вятърните турбини се използват с успех и в черешови градини в Унгария, когато температурите нощно време падат до -6°C.

Турбините работят с двигател с мощност 150 кВт или примерно 200 к.с. Машината смесва топъл (инверсионен въздух) със студен въздух в близост до земята. Благодарение на оптимизираната форма на перките, смесването се осъществява на разстояние над 150 метра от турбината. Тъй като машината се върти на собствена ос, тя защитава площите околовръст на разстояние около 7 ха при температура на въздуха -3°C.

В наши дни вятърните турбини се използват и за защита на картофени насаждения, маслини, авокадо, костилкови и горски плодове. Технологията е широко разпространена в САЩ.

Вятърните турбини лесно се съчетават с противоградушкови мрежи. Срокът им на експлоатация е над 30 години, а годишното им обслужване и експлоатация изисква само един човекочас на година. Основният недостатък на технологията е, че създава шум. Този проблем обаче е в процес на отстраняване, тъй като машините постоянно се усъвършенстват.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Жътва: В Лудогорието отчитат добри добиви на ечемик

Какво се случва с ягодите в Европа?

Опасност: Възможни проблеми за реколта 2020