Пътищата в Сърбия са осеяни с мъртви животни, 140 тона измрели животни вече са унищожени, съобщават ветеринарните власти. Сърбия се съгласи да помогне на Босна и Херцеговина въпреки закона, забраняващ внасяне на трупове на животни. Епидемия очаква Балканите заради огромния брой удавени животни в наводненията в Сърбия и Босна.

 

Лежащи по улиците трупове са опасни за здравето на хората, предупреждават здравните власти. Опасност от епидемия има и за растенията. Сръбският премиер Александър Вучич огласи проблема, че съществува риск от епидемия, вследствие на високите температури и хилядите трупове на животни във водата.

 

„Има тонове мъртви животни, които трябва да бъдат извадени от водата”, заяви Вучич, цитиран от Франс прес. Световната здравна организация (СЗО) съобщи, че е изпратила експерти, които да съветват сръбските власти относно хигиенизацията. Организацията работи върху доставката на лекарствени средства, сред които средства за борба със зарази.

 

Здравни експерти и военни екипи в Сърбия и Босна и Херцеговина вече работят по почистването и дезинфекцирането на наводнените райони. Открити и отстранени са труповете на хиляди мъртви животни, но калните участъци и свлачищата затрудняват работата по събирането им.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!