Фермери от Пазарджишко очакват до 50% по-ниски добиви от слънчоглед заради засушаването. Това каза Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие в село Ивайло за Фокус. 
 
„Засушаването се отразява негативно на насажденията със слънчоглед в област Пазарджик, Особено по-късно засетите площи страдат силно от това засушаване. В началния период на развитие на слънчогледа имаше време, когато имаше достатъчно влага и стопаните предполагаха, че ще има една добра реколта. Към днешна дата обаче прогнозите не са положителни. Слънчогледът ще намали добива си до 50% от това, което беше заложено преди два месеца”, добави Георгиева. 
 
По думите й от сушата страда и царевицата, която като култура тя е по-надеждна за региона, но в условията на напояване.
 
„Може би трябва да се приготвим в следващите година и слънчогледът да се напоява. Имаме достатъчно вода в региона, но лошото е, че няма виждане относно сформиране на цената, тоест, на субсидирането на поливната вода. Това е фактор, за който трябва да има добър поглед от страна на правителството, за да се използва богатството, наречено вода. Промяната към засушаване на климата ни принуждава да се замислим и да работим в тази насока”, коментира още директорът на Опитната станция по поливно земеделие.