Европейският съюз подготвя 100 млн. евро допълнителна компенсации за фермерите в пет държави, граничещи с Украйна, и планира да въведе ограничения върху вноса на украинско зърно, информира Ройтерс. 

Следим темата тук 

Европейската комисия заяви в сряда, че ще предприеме спешни „превантивни мерки“ за пшеница, царевица, слънчогледово семе и семе от рапица след съвместните усилия на България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия да убедят ЕС, че проблемът е сериозен. 

Служител на ЕС каза, че това ще позволи на зърнените култури да влязат в петте държави от Украйна, само ако са предназначени за износ към други членки на ЕС или към останалия свят. Тази мярка ще продължи до края на юни. 

Отделно, Европейската комисия планира разследване дали са необходими мерки за други чувствителни продукти.

Докато извънредните мерки могат да влязат в сила до дни, разследването на ЕС обикновено продължава шест месеца, отбелязват от агенцията. 

Европейският комисар по търговията Валдис Домбровскис обсъди плановете в сряда вечерта с министри от България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и с украински колеги.

Румънският министър на земеделието Петре Даеа каза, че Домбровскис е поискал от България, Унгария, Полша и Словакия да оттеглят своите индивидуални забрани за внос и че Комисията може да одобри обща забрана на украинско зърно и маслодайни семена за петте засегнати страни до 5 юни.

Румъния е единствената страна от петте засегнати, която не е наложила забрана.

„Съгласихме се, че ще продължим тези разговори... Следващата среща ще бъде в началото на следващата седмица – понеделник, вторник“, каза полският министър на земеделието Робърт Телус пред държавната телевизия TVP Info.

„Ние, като страни на първа линия, ще искаме да убедим Европейския съюз, че искаме да защитим и други продукти“, каза той, без да предоставя повече подробности.

Мит ли е ниската цена на украинското зърно?

България също настоява да се следят и други продукти освен зърно, тъй като от украинския внос са засегнати и други сектори на селскосто стопанство. 

Съгласно споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна от 2016 г. вносът на най-чувствителните селскостопански продукти от Украйна беше предмет на тарифи и квоти. След като Русия нахлу в Украйна, ЕС се съгласи да спре всички мита до юни 2023 г. и Комисията предложи удължаване на това спиране с още една година.

Полша забрани целия внос на зърно, но се съгласи да разреши транзита му след дискусии с Украйна.