Необичайното топло време в момента е предпоставка за рекордна суша, което неизбежно ще се отрази на производството на тютюн.

Четете още: Живот сред агромашините: Историята на един млад механик

 

Това е основната причина, поради която от Националната асоциация на тютюнопроизводителите -2010 (НАТ-2010) ще започнат преговори с Министерството на земеделието за компенсиране на вредите от тази суша по помощта de minimis. Това съобщи за Агри.БГ Цветан Филев, председател на асоциацията. 
 
„Ние кореспондираме с Министерството на земеделието превантивно в началото на всеки един стопански цикъл. За 2024 година в държавния бюджет са заложени 50 млн. лева за евентуална нужда от прилагане на държавната помощ de minimis. Ресурсът е подсигурен и както върви времето, най-вероятно ще се наложи и да бъде приложена държавната помощ“, казва Филев. 

В асоциацията вече идват много сигнали от тютюнопроизводители в цялата страна, че топлото време в момента е причина да липсва почвена влага, която е необходима при обработката на лехите и подготовката на терените на открито, които стопаните възнамеряват да разсадят с тютюн. 
 
В същото време продължава активно регистрацията в Регистъра на тютюнопроизводителите. 
Само за първите 10 дни на март на национално ниво са регистрирани над 6000 тютюнопроизводители. За сравнение за периода -  от 1 март до 31 май 2023 г. бяха регистрирани 7374 производители  на тютюн.

„Индикацията е, че има сериозен интерес от земеделски производители да се занимават с тютюнопроизводство. Естествено, ядрото са тези колеги, за които тютюнът е основен поминък. Има обаче тенденция някои земеделски производители, които се бяха отказали преди 4-5 години от тютюнопроизводството, се връщат отново към него. Съществува и доста голяма група нови производители. За тях тази година ще бъде първата, в която се занимават с това производство“, сподели още председателят на НАТ-2010. 

Затова от Националната асоциация на тютюнопроизводителите са подали искане до министерството да се удължи срока за вписване в регистъра за 2024 година, който по закон беше 31 март. 
„Имаше едно удължаване на срока до края на месец април, предстои да се направи и второ до края на май. По закон е позволено да се удължава срока със заповед на министъра на земеделието два пъти с по един месец. Осигуряваме възможност на всички земеделци, които възнамеряват да се занимават с тютюнопроизводство първо да се регистрират, за да отглеждат законно тютюн. Освен това се дава време и шанс да се сдобият с необходимия набор от документи, нужен при самата регистрация“, мотивира се Цветан Филев. 

Какви документи са нужни за Регистъра на тютюнопроизводителите?
На първо място е правното основание за земеделската земя, върху която ще се отглежда тютюн. Нужен е също така предварително сключен договор с търговски оператор за изкупуване на суровината. Ако е традиционен тютюнопроизводител е необходимо да си регистрира количествата тютюн с приемателен протокол, кантарна бележка или фактура, ако производителят е по-крупен. 


Крайният брой на регистрираните тютюнопроизводители ще стане ясен след 31 май, което ще е и крайния срок за регистрация за 2024 г. след повторното удължаване, по настояване на НАТ-2010.

Ренесанс в тютюнопроизводството

Връщането на интереса към производството на тютюн се дължи на две основни причини, според Цветан Филев. Първата е, че нашите стопани постигат екстра качество на тютюневата суровина, а от страна на търговците тя е адекватно и коректно оценена. Така са постигнати и рекордните изкупни цени за тютюна от 4 – те сортови групи. Това са двете дребнолистни сортови групи ориенталски тютюн - Басми и Каба Кулак и двете едролистни сортови групи тютюн - Бърлей и Виржиния.

Средна изкупна цена на килограм за Басми - 10 лв./кг, за Каба Кулак - 7.40 лв./кг, за Бърлей – 5.40 лв./кг и за Виржиния – 8.60 лв./кг. 

 

„Това са наистина рекордни изкупни цени. Даже малко нескромно ще кажа, че колегите от Гърция ни завиждат при ориенталските сортови групи за постигнатите цени от българските тютюнопроизводители. Но с уговорката, че за да се постигне такава цена, водещо е качеството, за което нашите стопани прилагат целия си професионален опит и най-добрите практики“, коментира Филев. 
 
Втората причина е, че през новия програмен период в Стратегическия план на България, сектор Тютюн е много добре представен, защитен и нормативно отразен. Има само една финансова интервенция и то от националния бюджет – Преходна национална помощ за тютюн. 
„Нашата асоциация беше активен участник в тематична работна група към Стратегическия план и отстоя интересите на българските тютюнопроизводители на няколко нива. Успяхме да променим старите референтни години - 2007, 2008 и 2009 с новите - 2016, 2017, 2018. Измени се методологията за фиксиране на референтната година за всеки отделен тютюнопроизводител в първата година на кандидатстването“, уточни експертът. 
 
Той припомни, че от сектор Тютюн успяха да защитят бюджета си в 5-те поредни години - от 2023 до 2027 година.

Тютюнопроизводителите спазват стриктно изискването всеки земеделски производител, който възнамерява да участва по финансова интервенция независимо дали с европейски или национални средства - да изпълни условието да е активен фермер. 

„В сектор Тютюн това се постига по два начина - или чрез регистрация по Наредба №3 като земеделски производител, или чрез Наредба №22 като регистриран тютюнопроизводител. Това е причина да имаме такъв голям брой регистрирани тютюнопроизводители втора поредна година“, уточни Цветан Филев.
Според него по този начин е постигнато нещо уникално за сектора, което куцало назад в годините –всички тютюнопроизводители са излезли да работят на светло и сивата икономиката в сектор Тютюн, е равна на нула.