Животновъдите и пчеларите могат да получат обезщетения по схемата за държавно подпомагане „Помощ за компенсиране на материални щети по загинали селскостопански животни и унищожени пчелни кошери в резултат на природни бедствия“.

Гласувайте: Планирате ли да прилагате някоя от Екосхемите?

За това информираха от аграрното министерство във връзка с щетите от наводненията, вследствие на продължителните дъждове.

За целта е необходимо засегнатите регистрирани земеделски стопани със загинали животни и пчелни семейства да подадат заявление до съответните областни дирекции „Земеделие“, където има сформирани постоянни комисии. 

След това служители ще посетят на място животновъдните обекти на пострадалите фермери за съставяне на констативни протоколи за нанесените щети, уточняват от Министерството на земеделието и храните.  

Земеделските стопани могат да се компенсират за щети, причинени от природни бедствия до 100% от средните пазарни цени на живи селскостопански животни по видове и категории, в т.ч. отводки (пчелни семейства), както и на унищожени пчелни кошери на базата на данни от Системата за агропазарна информация – САПИ ЕООД.