В последно време не златото и антиките привличат вниманието на крадците, а електрониката от земеделски машини. Тя се е превърнала в най-ценната стока в цял свят, пише Farmer.pl.

Без паника! Резервни части има

Недостигът на пазара се усеща от клиентите, които чакат с месеци оборудването си. Проблемът с наличностите е забелязан от крадците и те веднага са открили нова ниша за развитие. Вече се опитват да закърпят дупката по своя си начин.

Наскоро служители в завода за производство на селскостопански машини на John Deere в Цвайбрюкен бяха неприятно изненадани, докато товарят готови за продажба машини. Те забелязаха, че единадесет комбайна и един фуражкомбайн нямат електроника.

За случая е уведомена полицията. Тя е установила, че кражбата е осъществена по-рано през същата седмица. По данни на властите стойността на откраднатите стоки е около 18 хил. евро.

Крадците са навсякъде

Това не е първият път, в който селскостопанска техника е открадната в Цвайбрюкен. На 30 март 2021 г. чисто нов, нерегистриран трактор бе откраднат от дилър на John Deere. В този случай обаче електрониката беше на мястото си и технологията позволи да се проследи превозното средство, което първо беше в Полша, а след това и в Литва.

На 7 април литовската полиция локализира земеделската машина и залови 21-годишен литовец, отговорен за кражбата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Руснаци откраднаха украинска техника за 5 млн. долара

Лоши новини за пазара на агромашини

Най-големият производител на трактори в света