Основният бизнес индекс за състоянието на пазара на земеделски машини в Европа продължава да пада, но все още се задържа на позитивно ниво. През април индексът спада от 30 до 20 пункта при скала от -100 до +100, съобщава CEMA (Европейска асоциация на производителите и търговците на агротехника).

Най-големият производител на трактори в света

Повишаването на цените и дефицитът на стока продължава да бъде сериозно предизвикателство пред сектора. Все още над половината от компаниите планират да спрат производството си за известно време, тъй като не могат да си набавят части.

Спадът на индекса е съпроводен от все по-сериозното изчерпване на наличностите при дилърите. Това явление се забелязва в почти всички страни и като никога втора употреба машините са разпродадени като никога.

Докато представителите на индустрията продължават да прогнозират още по-голям дефицит на стока, което ще се отрази върху бъдещите поръчки, все по-сериозна става ситуацията на няколко конкретни пазара. Наличностите са на много ниско ниво не само в Източна Европа, но също така в почти цяла Европа, с изключение на Румъния.

В проучването на CEMA само 14% от допитаните очакват компанията им да реализира ръст на поръчките. 45% прогнозират спад през следващите 6 месеца.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Напоителната система на Валенсия - пример за устойчиво земеделие

Все по-трудно става за производителите на комбайни и трактори

Пазарът на трактори се раздвижи и в Европа