Руски войски са откраднали цялото оборудване от търговец на селскостопанска техника в окупирания град Мелитопол в Украйна. След това са го изпратили в Чечения, споделя украински бизнесмен от региона за CNN.

Гласувайте: Какви са плановете ви за нова реколта?

След малко повече от 700 мили обаче, крадците не успяват да използват оборудването, защото то било заключено дистанционно. Това е една от множеството предимства на иновациите и дигитализацията.

CNN научи, че техниката, открадната от представител на John Deere, се оценява на близо 5 млн. долара. Една част от нея е откарана в близко до Мелитопол село, а друга е продължила към Чечения. Благодарение на GPS свързаността техниката е засечена в село Захан Юрт в Чечения.

Когато руснаците са закарали откраднатите комбайни в Чечения, вероятно са разбрали, че реално не могат да ги запалят, тъй като са заключени дистанционно. Дори и да ги продадат за резервни части, ще спечелят много малко пари. Далеч по-малко от себестойността на новите машини.

По информация на CNN през последните няколко седмици нараства броят на постъпили сигнали за кражби на селскостопанско оборудване, зърно и дори строителни материали от руски войски.