Основният бизнес индекс на пазара на земеделска техника в Европа продължава да бъде на високо ниво, без да се регистрират значителни промени през последните три месеца. Той се е понижил съвсем леко до 53 пункта при скала от -100 до +100. На този фон тревожна остава ситуацията с производителите на комбайни и трактори, научаваме от CEMA (Европейска асоциация на производителите и търговците на агротехника).

На прага на 2022 г. пазарът на техника бележи нов ръст и гледа с надежда напред

Към днешна дата обемът на поръчките възлиза на производствен период от 6,1 месеца. Това е рекорден показател, откакто CEMA провежда анкета сред представителите на индустрията. Производителите продължават да се сблъскват с наплив на поръчки.

Очакванията за следващите месеци са пропити със скептицизъм. Той е завлядал голяма част от играчите на пазара. В момента песимистично настроените са повече от оптимистите за първи път от края на 2020 г.

Най-голямото предизвикателство за индустрията в момента е как да реализира заявените поръчки, когато има екстремен дефицит на доставки и сериозен ръст на цените. Докато доставките полека-лека се наваксват, за пореден път над половината компании планират да спрат производствата си, тъй като не разполагат с нужните части. Още по-критична е ситуацията за производителите на комбайни и трактори. Двама от трима са принудени временно да преустановят работа за период от четири седмици.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как Гърция стана шампион на пазара на трактори?

Всеки втори производител на агромашини временно спира