Военният конфликт между Русия и Украйна доведе до въвеждането на невиждани икономически санкции от страна на Европейския съюз и САЩ. Те ще засегнат сериозно пазара на земеделска техника, показва анализ на полското издание Farmer.pl.

Все по-трудно става за производителите на комбайни и трактори

Руският пазар на агромашини е популярен и добре развит. През последните години западните компании успешно навлязоха на него и присъствието им се засили. Руските производители на свой ред откриха още повече купувачи на селскостопанска техника в ЕС.

Военните действия от последните дни подсказват, че това състояние на нещата може да се промени. Обявените икономически санкции от лидерите на Европейския съюз, САЩ и Обединеното кралство ще обхванат и трансфера на технически идеи, компоненти и технологии, използвани в съществуващите фабрики в Русия. Мерките срещу нея може да окажат значително влияние върху производството и износа на селскостопанска техника в рамките на ЕС и извън него.

Глобалните производители със заводи в Русия със сигурност няма да бъдат доволни от каквито и да било санкции, наложени по време на увеличаването на продажбите на селскостопанска техника след пандемията. Руските фабрики могат да се сблъскат с много по-големи проблеми през следващия период от тези, свързани с прекъсване на веригите за доставки.

Санкции могат да бъдат приложени и за вноса на руска селскостопанска техника на западните пазари, което е сериозен проблем за местните производители.

Очаква се въведените мерки да ударят тежко руската икономика, но в случай на икономически връзки между ЕС, САЩ и Обединеното кралство и Русия, те може да “наранят” болезнено и двете страни. Освен това компаниите, които биха претърпели загуби в резултат на санкции или ембарго върху техните продукти, вероятно ще се обърнат към своите правителства за финансови субсидии, за да покрият загубите си.

Конфликтът между Русия и Украйна няма да продължи вечно, но последствията от него може да се усетят в цените и наличността на селскостопанска техника в близко бъдеще. След две години на пандемия това е поредното предизвикателството пред агропазара.  

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Case IH Farmall С е вече със Stage V двигатели и допълнителни екстри

Тракторите Massey Ferguson 5S стъпиха на българския пазар

Ще купуват ли фермерите техника през 2022 г.?