Пострадалите от градушките стопани ще получат обезщетение по две направления. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, който заедно със зам.-министър Атанас Добрев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Живко Живков посетиха засегнатия от бедствието район на село Българене. Те направиха оглед на място на пострадалите от градушката ниви и селски дворове, съобщиха от пресцентъра на агроминистерството.
 
 
По време на огледа стана ясно още, че вече е сформирана и комисия към областната и общинската служба „Земеделие“, която  описва и оценява щетите на място.
 
Снимка: МЗХГ
 
Стопаните ще бъдат компенсирани в две направления по съкратена процедура. Регистрираните земеделски производители ще бъдат подпомогнати по линия на държавната помощ за компенсиране на разходите, причинени от неблагоприятни климатични събития. Те ще получат финансова подкрепа в размер на 80% от направените разходи.
 
По второто направление ще се подпомогнат малките нерегистрирани стопани с унищожена продукция в дворовете и градините. За тях ще бъде предоставено подпомагане по линия на държавната помощ de minimis на база на оценката на щетите. Тези стопани ще подават документи при кмета в общината.