От 24 август животновъди кандидатстват за втори транш по схемата „Държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните”. Крайният срок е 10 септември, а изплащането му – до 30 септември 2021 г.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Помощта е насочена към регистрирани земеделски стопани, които се занимават с животновъдство. Предоставя се за подпомагане на селекционните дейности в сектора под формата на субсидирани услуги от одобрени организации и от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) в случаите, в които няма одобрена развъдна организация за определена порода.

Общият бюджет по схемата е 7,5 млн. лв., като средствата се предоставят на два транша. Документи за първия транш се приемаха от 8 април до 5 май. Срокът за сключване на договорите и изплащане на 40% от общата сума бе до 31 май 2021 г.

Средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Указанията по помощта са качени на сайта на ДФ „Земеделие“.