Темите бяха много и диалогът беше доста конструктивен. Обсъдихме проблеми, които не изискват финансов ресурс, а чисто административна оптимизация. Така накратко описа срещата на говедовъдите и представители на Министерството на земеделието Стоян Чуканов – председател на Асоциация за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ).

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Ясно е, че без актуализация на бюджета пари по de minimis и по мярка COVID-19 за 2020/21 няма за нито един сектор. Идеята е обаче как би могло с механизми, които не изискват финансови средства, да се решат стари, тлеещи проблеми и да се помогне индиректно на животновъдите. Ето и някои от тях.

Сивият сектор

Повечето животновъди свалят стадата през есента и има по-усилена търговия. Цените на фуражите обаче са такива, че доста хора няма да тръгнат към угояване. Това е предпоставка за засилване на сивия сектор и ценови натиск. Решение тук е да се оптимизира дейността на БАБХ при сигнали за нерегламентиран транспорт или колене, да може да се реагира по-адекватно и своевременно.

Методиката за извършване на проверките

По думите на Чуканов това е друг проблем, който не изисква финансов ресурс, за да се реши. При проверка на място служителят на ДФЗ не може да интервенира във файловете на Блоковете на земеделските стопанства (БЗС), когато забележи, че констатацията на дистанционния контрол не е правилна. 

„По този начин много колеги страдат необосновано, защото някъде някой вижда сянка и реже. А по този начин той реже голяма част от финансирането на животновъда. Тъй като не му е достатъчно ясна снимката, той изпраща за контролни точки свой колега, който идва на място. Но той де факто не може да помогне на животновъда, защото не може да влезе във вече дистанционно контролирания файл на БЗС“, обяснява председателят на АРМПГБ.

Преписките за закупуване на земята под оборите

Тази процедура е сложна и дълга. Освен това в момента действа заповед, с която се спира продажбата на терените под оборите. Тоест животновъд, който притежава обора, не може да закупи прилежащия парцел. 

„Така е регламентирано, че след 2011 г. до момента на закупуване ние дължим наем върху тази земя. След като платим наема, можем да я закупим. Но тъй като процедурата е спряна, всички натрупани преписки са блокирани, което, от своя страна, води до изтичане на много срокове. Това създава проблеми за много колеги, защото те не могат да кандидатстват по подмярка 4.1 например, тъй като земята не е тяхна“, посочва браншовият представител.

Въпросът за фалитите на физическите лица животновъди

Заради все по-непосилните условия на работа много животновъди се отказват. Проведена е среща между министерствата на земеделието и на финансите, на която е обсъдена темата стопани също да могат да обявяват личен фалит и да не загробват поколения след тях заради висящи задължения. Такива промени се приеха за хора, които не могат да обслужват кредитите си, но за момента това нямало как да се направи и за животновъдите като ЕТ.

Забраната за косене

На 20 август изтича забраната за косене на ливадите и пасищата заради опасността от пожари. По думите на Стоян Чуканов от Министерството на земеделие нямат намерение да я удължат. Ще се даде толеранс от 1 седмица, в който стопаните да могат да приведат във вид своите парцели. 

"Естествено, всичко, което бе обсъждано, трябва да бъде написано на лист хартия, за да могат тези конкретни предложения евентуално да намерят своето развитие в новосъздадената Комисия по земеделие", обобщи за финал Стоян Чуканов.