Миналата седмица стана ясно, че броят на фалиралите бългаски фирми е два пъти и половина по-голям за първите шест месеца на 2009 г. в сравнение със същия период на миналата. Това показват наблюденията на международната компания за управление на кредитния риск "Кофас". Най-много фалити са открити в сектора на селското стопанство, като увеличението там е трикратно.

 

С едно кратко изречение бе направена констатация за положението в селскостопанския сектор, като бе записан в статистиката. За хората обаче, които се занимават с земеделие, това е повече от статистика - призвание, начин на живот, страст и не на последно място единствен начин за изхранване в селските райони, в които живеят.

 

Един от фалитите отчетени в статистиката е този на водачът на недоволните животновъди Андриан Цаконски, който бе принуден да ликвидира спонаството си, а кравите участвали в протеста отишли за погасяване на банков кредит.

 

Цаконски се прочу в цялата страна, след като посред зима поведе кравите си на протестен поход от село Търнава към столицата. Протестната колона бе спряна от полицейски кордон край Ребърково на международното шосе Е-79 и след истинска корида антимафиотите натовариха кравите на камион, за да ги върнат във фермата. Той бе арестуван няколко пъти и застана пред съда да поеме отговорност за протестите. Сетне край Алтимир се опита да принесе в жертва няколко телета курбан в знак на протест срещу политиката на тройната коалиция.
 
Сега вече полицията не можа да попречи на фермера да принесе курбан не няколко телци, а цялото си елитно стадо от 350 крави. Това е предизвестен фалит по вина на държавата, каза Андриян, който в момента оцелява като шофьор на камион и вози пшеница до пристанището във Варна. Той е кандидатствал с 2 проекта по САПАРД, но не е получил банкова гаранция и не е успял да получи безвъзмездно финансиране. Принудил се е да тегли банков кредит с голяма лихва и да работи на риск. Заради скъпите фуражи и ниската изкупна цена на млякото година-две е бил на ръба на оцеляването и е върнал 45 хиляди евро от кредита, докато финансовата криза и скокът на лихвите нагоре е преляла чашата на издръжливостта му.
 
За Андриян Цаконски изплащането на банковия кредит за фермата в размер на 150 хиляди евро станало непосилно и банката е обявила фермата за продажба. Според него клането е наложено от банката и парите са отишли за погасяване на кредита. Той прогнозира черна есен за българското животновъдство, защото се очаква много животни да бъдат унищожени.

Млякото се изкупува по 25 ст. за килограм, което според животновъдите е подигравка с труда им. Кризата в бранша застрашава съществуването на много стопанства, сред които е и това на Петър Тошковски от Търнава, който гледа 18 биволи. Той разказва, че сега животните оцеляват на паша, но през есента храната ще свърши и следва ликвидация. Според него две години напразно са чакали субсидии.
 
Цаконски смята, че държавата не е изплатила изцяло обещаните субсидии. „Извоювахме 110 милиона, от които си прибраха 20 милиона в хазната и чакаха да им свърши мандата” - твърди той. В схемата за източване на пари била и Националната ветеринарно-медицинска служба, която водела на отчет 600 хиляди крави у нас, докато реалният им брой бил три пъти по-малък, допълни Цаконски. Той прогнозира черна есен за българското животновъдство, защото се очаква много животни да бъдат унищожени

 

Източник: в-к Шанс нюз