Третият Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе от 3 до 6 май 2014 г. над Петропавловския манастир, Община Лясковец. Подготовката на събитието вече започна, съобщи за Фермер.БГ Симеон Караколев, организатор на събитието.

Ние имаме амбицията и възможностите да превърнем Националния събор на овцевъдите в България в традиция при това, като утвърждаваме и развиваме равностойно  стопанския и етнокултурен аспект на събитието, каза Караколев.На площ от 80 дка., 2 сцени 4000 кв.м изложбени площи и шатри в четирите дни на събора посетителите ще могат да видят още по-богата и разнообразна програма:

Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ за словесен, песенен, музикален, танцов и автентичен фолклор;Национален пленер и конкурс за рисунка с тема „Гергьовден  и овчарството“;
Изложба-аукцион на икони на Св. Георги;
Конкурс за най-добър обреден гергьовски хляб – публично месене, украсяване приготвяне и печене в пещ на място;
Алея на занаятите;Музейна експозиция „Овчарството през вековете“;Изложение на овце, кози, овчарски кучета и коне;
Състезания по стрижба и доене на овце;
Състезание по теглене на товари от най-големите тежковози в България;Биохрани от цялата страна;
Зона за директни продажби на продукти от овче и козе месо и мляко;
Кулинарно шоу с Ути Бъчваров;Чевермета по родопски;Изложение на селскостопанска техника;
Народни борби;
Нестинари.

Богата съпътстваща програма с участието на народни оркестри от страната,фолклорни състави на Каракачани и Армъни, както и гост-ансамбли от Румъния, Сърбия и Грузия.

На Третия Национален събор на овцевъдите в България ще се срещнат традиция и съвремие, история и настояще, наследство и перспективи в овцевъдството  и отзвука на тази стопанска дейност в бита и културата на българите и гостуващите народности.Организатори на Събора са  Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“, Национална асоциация за развъждане на Синтетична популация Българска млечна овца (НАРСПБМ), със съдействието на Министерство на земеделието и храните на Република България.


© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!