Фермери започнаха да продават продукцията си, макар и на безценица. Пшеницата и ечемикът се изнасят, реализация на вътрешния пазар няма, защото няма търсене, съобщи Николай Киров – зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
 
В момента на Бургаското пристанище се товари ечемик за Египет на 15 000 - тонен кораб и хлебна пшеница за Испания на 10 000-тонен кораб. В неделя е отплавал 24 000-тонен кораб с рапица за Белгия.
 
Цената на ечемика е изключително ниска – 15-16 стотинки на килограм. Преди двадесетина дни е била 17-18 стотинки, сподели Николай Киров. В момента пшеницата се търгува по 0.18 - 0.19 лв. за килограм. Себестойността й е далеч по-висока. Изчисленията на зърнопроизводителите сочат 0.25 стотинки за килограм. Заради разминаването между  вложеното и това, което могат да си възвърнат при продажба, всички производители се ослушват и не продават. Всеки си съхранява житото, както намери за добре, казва Киров. Знае се обаче, че силозите за качествено съхраняване на зърно не са много, а в Бургаска област липсват. Така че рано или късно стопаните ще бъдат принудени да продават.
 
За тази и следващата седмици също има заявки за нови кораби, които ще товарят жито. Това са индикации, че търговията със зърно, както всяка година, ще се отпуши. До каква степен обаче зърнопроизводителите ще получат добра цена, още никой не се наема да коментира. "Работи се с посреднически фирми, те определят", обясни Киров. “ Износът на пшеница е с регистрационен режим, така че не може да се надхвърлят допустимите граници и да се окаже вътрешният пазар в дефицит”, обясни пък Селим Иса – директор на Областна служба “Земеделие и гори” - Бургас.
 
Износът на зърно, като начин да се покрият част от разходите, вложени при прозводството му, е алтернатива, но от нея са облагодетелствани онези производители, чиито земи са по-близо до морето.
За да могат да продължат работата си обаче, стопаните разчитат само на навременното плащане на европейските и национални субсидии, които тази година ще са около 25 лева на декар.
 
 
Източник: в-к Фактор