Благодарение на обилните дъждове пролетниците доста бързо се развиха. Имаме проблеми със заплевеляването, но гледам, че колегите доста добре се справят. Очакваме една нелоша реколта от есенниците. Така Венцислав Върбанов коментира актуалната ситуация на полето.

План ускорява работата на ДФЗ

Бурите от последните няколко дни не са нанесли сериозни щети в района на Плевен, където той отглежда своите култури. Няма поражения и от градушки, като служителите от противоградова защита почти всеки ден обработват облаци.

Върбанов има наблюдение и върху ситуацията в овощните и зеленчуковите градини, тъй като в Асоциацията на земеделските производители в България, на която той е председател, членуват и такива производители.

„И там нещата стоят добре. Заради дъждовете се налага по-често третиране с фунгициди, защото има предпоставки за развитие на гъбични заболявания. Там също се води по-сложна борба с плевелите, но колегите се справят“, коментира той за Дарик.

Венцислав Върбанов: Проблемът е с работната ръка. Тя трябва да бъде в епицентъра на една бъдеща политика на сектора.

На въпроса дали подкрепя удължаването на подмярка 4.1 за инвестиции в стопанствата, Върбанов обясни, че е бил сред онези участници в работната група, който е подкрепил не спирането, а именно по-дългия срок за кандидатстване.

„Сега виждам обаче колко трудно се случват нещата, тъй като не бяха доизпирани изискванията към програмата. Указанията, по които се работи, са доста объркващи. В момента има страшно много неясноти и доста хора се разколебават въпреки голямото си желание“, заяви производителят. 

По негова информация до миналата седмица по подмярка 4.1 са били подадени само 9 проекта. Затова той определя забавянето на приема по другата важна за фермерите подмярка – 4.2 за преработка, като удачно, за да се доизпипа. 

„Една голяма част от правилата, които бяхме обсъждали и по които бяхме намерили баланс, за съжаление, когато излязоха, се отличаваха от това, което бяхме договорили. В крайна сметка като че ли администрацията си наложи това, което си беше намислила въпреки преговорите и работните групи“, смята Върбанов.