Размерът на рентата в Силистренска област през последните 8-10 години е нараснал с близо 70 %. Средното рентно плащане в земеделските кооперации край Дунава е 68 лв./дка. Това показва отчетът за изминалата стопанска година на Областния съюз, който ще бъде представен на годишно събрание на земеделските кооперации, насрочено за 1 юли в Силистра. 

Министър Бозуков за Агри.БГ: От 3 до 30 месеца е забавянето на проекти от ДФЗ

30 са кооперативите, които членуват в регионалната браншова организация, съобщи Кирил Боянов, председател на ОСЗК. Диапазонът на изплатените от тях ренти е от 30 до 100 лв. На практика плащанията край Дунава в отделни населени места изпревариха или почти се изравниха с плащанията в Добричка област, която доскоро държеше първенството по размер на наеми.  

„От една страна имаме стремглаво покачване размера на рентата, но от друга страна да погледнем какви директни плащания по СЕПП получаваме от ЕС. В сравнение със съседна Гърция у нас субсидиите са около 4 пъти по-малко“, посочи Кирил Боянов и уточни, че в южната ни съседка фермерите получават по 118 лв./дка, докато у нас субсидията е 32 лв./дка. В Нидерландия, Словения и Италия например сумите за подпомагане са между 80 и 90 лв./дка. В същото време рентите у нас надскачат плащанията в някои европейски държави. 

45% от обработваемите площи в земеделските кооперации в Силистренско се заемат от пшеница. 2020 година завърши с по-ниски от обичайните резултати при житната култура. Най-високи добиви отчитат в ЗК „16 декември“ в село Гарван – 568 кг/дка пшеница, а най-ниски – 195 кг/дка в ЗК „Светлина“ в село Васил Левски. При царевицата най-добри резултати отчита кооперацията в село Проф.Иширково – 800 кг/дка, а най-ниските са 280 кг/дка в село Васил Левски. Най-високи са добивите от слънчоглед в ЗК „Добруджа 94“ в село Богданци – 362 кг/дка.

Пъстрата картина на резултатите от стопанската година е обусловена от сушата, която засегна изцяло или частично населените места край Дунава, обобщи още Кирил Боянов. Според него зърненият пазар през изминалата стопанска годна също не е бил благосклонен към стопаните. Кооперациите са реализирали добитото количество зърно при ниски цени. „Те нямаха възможност да запазят произведената продукция, тъй като имаха задължения към външни контрагенти. По късно изкупните цени скочиха, като пшеницата достигна цена 380-400 лв./тон, а слънчогледът 1000 лв./тон. От това успяха да се възползват само тези, които нямаха задължения към външни и вътрешни контрагенти и имаха складово стопанство за съхранение“, уточни още браншовият ръководител.