Сериозни притеснения дали ще има вода за поливния сезон имат земеделците в Пловдивско. Причината е проблем с водния обем на язовир Пясъчник.

Ще има ли мащабен фотоволтаичен парк край Калугерово?

Сушата и напояването са вече перманентни теми в родното земеделие, което още е далеч от това да се превърне масово в поливно. Липсата на валежи през миналогодишния сезон в района на Пазарджик и Пловдив доведе до проблеми с реколтата и съответно финансови загуби за производителите.

Дали тази година фермерите ще могат да поливат поне там, където има изградени напоителни съоръжения? 

„Доколкото ми е известно, за да изкараме един нормален поливен сезон, са необходими около 50 млн. кубика вода в язовир Пясъчник, а в момента има по-малко от половината на това. Този факт ни тревожи. Ние трябва постепенно да се ориентираме към поливно земеделие, защото е сто пъти по-рентабилно. Нужно е с подкрепата на държавата и участието на фермерите да се възстановяват и да се изграждат нови поливни инсталации.”, коментира пред Агри.БГ Людмил Работов, председател на Съюза на зърнопроизводителите от Пловдив.

Потърсихме за информация Снежина Динева, изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД, която потвърди, че проблемът е налице и увери, че се прави всичко възможно да бъде овладян.

Снежина Динева: Язовир Пясъчник е на най-ниските си нива от години наред. Надявам се, че няма да се налага да изключваме заявени площи за напояване.

Проблемът е, че няма достатъчно вода. Ние можем да подсигурим транспорта на водата, ако я има обаче. Постоянно следим водния баланс. Предстои среща по темата. Правим всичко възможно, за да осигурим водни маси от язовир Тополница допълнително към Пловдив. Те даже вече вървят по канал "Лесичово – Стряма".

Надяваме се времето да е с нас и до края на месеца да има валежи, а май месец да е по-пълноводен. Февруари беше изключително сух, през март картината леко се подобри, но очакваните прогнози за априлски валежи не се сбъднаха досега”, обясни изпълнителният директор на „Напоителни системи” ЕАД.

Динева информира още, че няколко от проектите за рехабилитация най-вероятно ще бъдат завършени преди началото на поливния сезон. Към тях спада и района на Пазарджик и Пловдив.

„Това ще доведе до доста голяма потенциална икономия на вода и ще можем да увеличим декарите за напояване. За съжаление, това към момента не засяга обсъждания проблем. Рехабилитираният канал не е този, който е към язовир Пясъчник, той е предвиден за по-късен етап”, съобщи още Снежина Динева.