В пленарната сесия на Народното събрание (НС) тази седмица ще бъде разгледан и подложен на първо гласуване проект за изменение и допълнение на Закона за стоковите борси и тържищата. Най-съществената корекция в закона е закриването на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) като самостоятелна структура.

 

Законовите промени предвиждат Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) да стане принципал на стоковите борси и тържищата. Предлага се за закриването на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, като функциите се поемат от министъра на икономиката и енергетиката.

 

От МИЕ се аргументират, че именно в обхвата на компетенциите на министерството е издаване на лицензи, удостоверения за регистрация, разрешителни за внос и износ, провеждане на превантивен и последващ контрол върху изпълнението на задълженията на лицензополучателите, а също така прилагане на мерките на търговската политика, свързани с вноса и износа на агропродукция от и на територията на България.

 

Фермер.БГ припомня, че още при представянето на проекта преди около 3 месеца агробизнесът изрази категорично несъгласие със закриването на ДКСБТ с аргумент за необходимостта за запазването на регулацията в бранша, която би следвало да се осъществява от независим държавен орган.

 

В проекта за промени в Закона за стоковите борси и тържищата са предвидени и изменения на действащи разпоредби с цел засилване на контролните функции на организаторите на стокови тържища и на пазарите на производителите по отношение на качеството на продаваните агропродукти.

 

Целта е осигуряване на възможност за проследяване във всеки един момент на реализацията на дадена агростока - от момента на постъпването й на тържището или пазара до закупуването й от краен потребител.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!