Законопроектът за държавния бюджет за 2024 г. ще бъде акцент в работата на Комисията по земеделие в сряда.

 Четете още: Как да кандидатствате за наградите на Agri Summit & Awards 2024

 

Документът предизвика много коментари сред земеделската общност още преди да бъде представен в Парламента, заради намерението да се продават държавни земеделски земи, за да се попълва недостига от средства.

Макар подобен приход да не е заложен за 2024 г., от кореспонденция между земеделското и финансовото министерства става ясно, че такова намерение има за 2025 г.

В проекта е заложено през следващата година минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите да се осигуряват върху 933 лева, вместо досегашните 780 лв. 

Предвидено е от 1 януари на съответната година за периода 2025-2026 г. осигурителният доход на земеделските стопани и тютюнопроизводителите да бъде на нивото на минималната работна заплата, става ясно от доклад на финансовия министър Асен Василев до премиера. Същата промяна е предвидена за самоосигуряващите се лица. 

Законопроектът за държавния бюджет за 2024 г. беше одобрен на първо четене в парламентарната комисия по бюджет и финанси във вторник с 13 гласа „за“, 6 гласа „против“ и нито един въздържал се. 

Промените в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, който е внесен от Министерски съвет в Парламента също ще бъдат разгледани от народните представители в комисията. Документът ще се разглежда за второ гласуване от депутатите в ресорната комисия. 

През миналата седмица на първо четене в пленарна зала бяха гласувани промените, които според мотивите към закона “целят намаляване на привлекателността на нагреваемите тютюневи изделия и повишаване на информираността на потребителите относно нивото на риска, свързан с употребата им“. 

С промените се предвижда и изискване на всяка потребителска опаковка и на всяка външна опаковка на нагреваеми тютюневи изделия в случаите, когато тези изделия попадат в категорията на тютюневите изделия за пушене, да се поставят общо предупреждение и информационно съобщение, както и комбинирани здравни предупреждения. 

Въвежда се определение за нагреваемо тютюнево изделие, прецизират се изискванията към лабораториите за измерването на равнището на емисиите от тютюневите изделия, както и на тези за етикетирането на тютюневите и свързаните с тях изделия.