Правителството работи за създаване на закон за търговията с аграрни стоки, съобщи в събота министърът на земеделието и храните Кирил Вътев при откриването на Осемнадесетия Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер. 

Четете още: Равносметката от три дни протести: Илия Проданов за AgriПодкаст

 

"Необходимо е да се създадат нужните правила, по които да функционира пазарът, който оттам нататък се регулира с предлагане и търсене", поясни министърът.  

Пред участниците в събора той посочи, че България е изключително богата на биоразнообразие страна и част от това разнообразие са традиционните български породи животни. „Имаме една задача, която само заедно можем да изпълним. Тя се казва повишаване на продуктивността на българските породи. Защото отвън конкуренцията е огромна и пазарът е отворен“, коментира Вътев.

Във връзка с искането да бъде въведен на етикет за български продукт министър Вътев посочи, че  за целта е необходим сериозен маркетинг. Всичко в такъв продукт трябва да е  българско, с изключение на специфични подправки или опаковки, които не се произвеждат в страната. Министър Вътев допълни, че също е необходим безкомпромисен контрол, както и самоконтрол между конкурентите, за да не се компрометира марката. 

Обединението на земеделските производители в кооперативи е другата задача пред сектора, ще разчитаме на вас задно да успеем, за да участват фермерите в справедливото разпределение на добавената стойност, заяви още министър Вътев. 

Осемнадесетият Национален събор за опазване на местните български селскостопански породи животни в Калофер се провежда под патронажа на министъра на земеделието и храните и е под наслов “Да запазим заедно българското”.