През анализирания период средната цена на едро на бяла кристална захар за страната се запазва на нивото от предходната седмица, докато тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти отбелязват повишение.
 
 
 
По области, захарта се търгува на едро на цени от 1,28 лв./кг в Бургас, до 1,84 лв./кг във Враца. В пет области се регистрира седмично поскъпване на продукта на едро, в рамките на 0,6% - 6,7%, най-чувствително в Бургас. Същевременно, в други седем области цените се понижават с между 0,5% и 5,4% - Пловдив. Тези разнопосочни колебания се компенсират и средната цена на едро на захарта за страната остава 1,58 лв./кг.
 
 
При търговията на дребно със захар в големите търговски вериги (ГТВ) се отчита седмично повишение на средната цена за страната с 1,2%, до 1,68 лв./кг. Предлагането на продукта в големите супермаркети е на цени от 1,58 лв./кг в Перник и София, до 1,78 лв./кг във Видин, Враца и Монтана. В сравнение с предходната седмица, в петнадесет области се регистрира поскъпване на захарта в ГТВ с между 0,6% - Кърджали, Разград, Русе, София и Търговище и 7,6% във Варна, а само в Благоевград и Кюстендил - поевтиняване, с 2,4%.
 
Цените на бялата захар в другите търговски обекти (ДТО) са в границите от 1,70 лв./кг в Благоевград, Кюстендил и София, до 2,00 лв./кг във Враца и Разград. Отклонения на стойностите на седмична база се отчитат в пет области, като в четири от тях е налице повишение в рамките на 2,3% – 2,8%, най-съществено в Стара Загора, а единствено в София - намаление, с 1,2%. В резултат, средната за страната цена на дребно на захарта в ДТО се покачва с 0,6%, до 1,82 лв./кг.
 
През изминалата седмица средната цена на дребно на захарта в ДТО е с 0,14 лв./кг над тази в големите супермаркети, като разликата в тази посока достига до 0,27 лв./кг в Разград и Шумен. В Габрово, Ловеч и Плевен цените на захарта в по-малките магазини са с 0,02 лв./кг по-ниски спрямо тези в големите търговски вериги.
 
Маржът между цените на едро и на дребно на захарта е средно 0,10 лв./кг за ГТВ и 0,24 лв./кг за ДТО. Най-голяма разлика се наблюдава в Пловдив – 0,34 лв./кг за големите супермаркети и 0,55 лв./кг за по-малките магазини. В четири области цените на дребно в ГТВ са по-ниски от тези на едро с до 0,06 лв./кг във Враца.