Забраняват пашата до 25-и Юни, след като доказаха зараза с антракс при кравите в региона на Шуменското село Загориче, където днес умря 3-та поред крава.

 

Частично забраната за паша в региона беше въведена на 11 юни, с решение на общинската епизоотична комисия в Каолиново още на 9 юни. Това стана само ден след като заклана от 11 местни хора крава се оказа болна от антракс и дори един от участвалите в клането влезе в болницата с диагноза „синя пъпка”. Тази частична забрана се отнасяше само за мястото, за което се предполага, че е огнището на антракса, а то се намира на територията на съседната област Силистра.

 

Паника в село Загориче настана, след като трета крава умря днес. Добичето дори е било ваксинирано още на 9 юни. По данни на д-р Йорданов, в този случай няма данни за антракс, животното не е показало такива симптоми, вероятно се касае за интоксикация. От тялото, обаче, е взета проба, която е изпратена в столицата, а трупът на добичето е откаран за обезвреждане в екарисажа в Шумен.


Резултатите е нужно да се потвърдят от две лаборатории, а те обикновено се бавят по няколко дни. Протоколът за първата умряла крава, пратен на 9 юни, беше готов едва на 14 юни (четвъртък) и от Националната референтна лаборатория в София потвърдиха антракса.


Припомняме, че още на 9 юни започна масова ваксинация на добитъка в селото. Бяха ваксинирани 676 едри преживни животни, т. е. всички говеда, 1204 дребни преживни – овце и крави, както и 24 еднокопитни – коне и магарета.

 

Състоянието на Нури Осман от село Загорче, който в началото на седмицата бе настанен в шуменската болница с признаци на кожен антракс е в добро състояние. “Пациентът е оставен за лечение, тъй като все още не са готови пробите, изпратени в Националната референтна лаборатория в София”, информира директорът на болничното заведение д-р Юлия Димитрова. Осман беше един от 11-те мъже, участвали в клането на първата крава.


 

© 2012 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!