Забраниха пашата на животни на две конкретни места в община Мизия. Става дума за част от брега на река Огоста в землището на село Софрониево и още 21 декара в Новото село на село Липница.

Дилема: Или затваряне на фермата, или преработвателен цех

Заповедта, издадена от кмета на общината Валя Берчева, е съгласно изискванията на Закона за горите, който предвижда такова действие до края на месец февруари на базата на постъпили писмени предложения от съответните заинтересовани институции. В случая става дума за държавна площ. 

"Писмото с искане да се наложи тази забрана пристигна миналия месец от Горското в Оряхово", обясни Директорът на ресорната общинска служба в Мизия Филка Лазарова.

Заповедта за забраната е издадена още в първия ден на февруари и по надлежния ред е връчена на съответните длъжностни лица. Предстои да бъде поставена на видно място както в общинската сграда в Мизия, така и в двете кметства, за да са информирани стопаните, които отглеждат животни.

"Ние нямаме право да глобяваме за неизпълнение на заповедта, но от Горското в Оряхово могат да санкционират нарушителите", уточни Филка Лазарова.

Предвидените в закона глоби стигат до 500 лева.