Пандемията може да има и своите добри страни. Кризата провокира малката семейна ферма в село Изворско да покаже своята креативност. На фермерския пазар във Варна производителите излизат с най-новия си продукт - кашкавал с ароматни сушени манатарки.

Стопанство в манастирския двор

Ниските изкупни цени на млякото през последните години принуждават Златина Георгиева и семейството й да търсят варианти за оцеляване. Дилемата е била сериозна – или затваряне на фермата, или инвестиции в преработвателен цех.

Така преди 3 години Златина и съпругът й Свилен изграждат мандра и започват производство на кисело мляко, сирене, заквасена сметана, кашкавал, цедено мляко, краве масло. Днес усилията на стопаните са насочени към обогатяване на продуктовата гама. 

Млякото, добивано във фермата в село Изворско, е от породите червеношарено и черношарено говедо. Животните всеки ден се изкарват на паша в район, който е част от Натура 2000. Във фермата се отглеждат 40 млечни крави и още толкова подрастващи телета. 

Златина е с икономическо образование, но преди повече от 8 години продължава родовата традиция и делото на баща си, който е животновъд. Така през 2012 г. поставя началото на малката семейна ферма.

Преработката на млякото и реализацията на млечните продукти от свободно пасящите крави дава смисъл на цялото начинание, смята стопанката. Основното място, където предлага стоката си, са редовните фермерски пазари във Варна. 

Сушата през 2020 г. рефлектира и върху млечното говедовъдство. Обичайно фермата наема близо 400 дка пасища от общинския поземлен фонд. Липсата на валежи се отрази - тревата изсъхна, нищо не остана по полетата, споделя стопанката. Това налага дохранване на животните, тъй като не им стига пашата. Още през есента във фермата са започнали запасите, определени за зимата.

Липсата на паша, оскъдната реколта от зърно, слабите добиви от люцерна доведоха до скок в цените на фуражите, тъжно констатират фермерите.