Забраниха брането на трюфели в Смолянско заради африканската чума по свинете. Това сочи заповед на директора на Регионалната дирекция по горите, инж. Венцислав Фурлански.
 
 
По данни на областната управа към момента няма регистрирани случаи на заразени животни в региона. Въпреки това са предприети превантивни мерки. Заповедта, забраняваща брането на трюфели, е в сила три месеца. Стана ясно още, че Южно държавно горско предприятие ще постави обозначителни табели за ограничения достъп.
 
От Областната администрация са подготвили и информационни материали, с които да уведомят населението за опасността от африканска чума. 
 
Това заболяване не е опасно за човека, но вирусът на Африканската чума, може да се предава чрез хранителни продукти, поради което хранителните отпадъци трябва да се изхвърлят само в затворени контейнери за смет. С дрехи, с обувки, или с месни продукти, домашно приготвени, които са заразени, заболяването може да бъде пренесено механично от човек. 
 
От началото на 2017 г. са констатирани хиляди огнища на заразата при дивите свине в Украйна, Естония, Латвия, Литва, Полша, Чехия, Румъния.