След като и България забрани вноса на земеделски стоки от Украйна, Европейската комисия реагира мигновено, чиновниците в Брюксел заработиха на бързи обороти и вече има предложение за пакет от мерки. Той включва ограничаване с европейски механизъм на вноса на 4 култури – пшеница, царевица, слънчоглед и рапица.

Следим темата тук 

Това е първият пакет с моментално спиране за тези държави. Има втори пакет с разглеждане на няколко култури, които да се следят и ако се окаже, че има пренасищане на пазара – също да реагира. Към този пакет включени и 100 млн. евро, чието разпределение не е ясно, като изискването е да оттеглим евентуално единичните си предложения.

„Българската държава има малко по-големи претенции и те са за следното – искаме включване във втория пакет на сухото мляко, млечният концентрат и прясното мляко, за които констатираме сериозно завишен внос през последните три месеца. Освен това орехите и пчелния мед също трябва да са в този списък“, уточни министър Явор Гечев пред bTV. 

От думите му стана ясно, че искаме разширяване на пакета, да не засяга само четирите култури, а да има постоянно действащ механизъм.

Явор Гечев: От България мислим, че мерките са добро начало, но Европа трябва да има трайна политика, за да не се повтаря това следващият път.

„Ако не бяхме въвели някакви мерки, около 3 млн. тона продукция щеше да остане в България и да бъде развалена. Слънчогледът е продукция, не може да се съхранява много за разлика от пшеницата. 25 пъти повече е вносът, отколкото е бил преди войната. Нито една икономика няма как да издържи това“, каза от своя страна министър Гечев. 

Той увери, че нямаме претенции към „нашите украински приятели“, а към ЕС, който може да разработва по-добри мерки и настоя, когато има кризи ЕС да е по-бърз и солидарен с всички държави. 

„Забраната за внос ще стои докато бъде приет пакетът с мерки от Европейския съюз, но за това следват разговори няколко дни“, твърди Гечев.

Предложението за забрана е до 5 юни, когато трябва да влезе в сила новия регламент или удължаването на стария украински регламент. Продължават разговорите за активиране на по-различни мерки, които да позволяват реакция на държавите при наличието на дъмпинг. Предстои среща на ниво държавни глави, заедно с еврокомисаря по търговията, затова се очаква още следващата седмица да има устойчиво решение.