На последното за 2020-а година заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за Стратегическия план бяха предложени промени в изискванията за допустимост за обвързана подкрепа при млечните крави.

Контрол: Нови изисквания при производството на мляко

Обсъдено бе възрастовото ограничение за премираните крави да бъде от 22 месеца до 10 години. Намаляване на месеците, в които юницата да бъде призната за крава, бе добре посрещната от бранша предвид развитието на говедовъдството и модерните технологии за по-ранно заплождане.

Темата с млякото за фураж обаче не постигна консенсус. От Националния съюз на говедовъдите в България (НСГБ) заявиха, че приемат предложението да не се признават документи за реализация на мляко за изхранване на животните. Но възражения постъпиха от страна на „Обединените български животновъди“.

В становището си те посочват, че са силно изненадани, че в проекта за интервенция „Обвързана подкрепа за млечни крави“ и „Обвързана подкрепа за млечни крави под селекционен контрол“ има условие за недопускане на реализация за фуражно мляко.

„Нима в едно стопанство не могат да се изхранват с мляко малките телета, ярета, агнета и т.н.? Какъв е мотивът за отпадане на доказването с мляко за фураж? Как в цял един програмен период това можеше, а сега да не може? Както може за месодайното да доказваме предадени животни в друго стопанство, така трябва да се запази и за млечното направление доказване с мляко за фураж!, негодуват от организацията.

Изискването за допустимост за подпомагане крави, които трябва да са родили в периода от 1 октомври на предходната година до 30 септември в годината на кандидатстване също учуди представители на сектора. Те нарекоха изискването утопично.

“Едва ли има в света ферма, в която годишната плодовитост да е 100%. В момента най-новите тенденции в Европа са за удължаване периода преди първото осеменяване (сервиз периода) с цел получаване на повече мляко.

Няма логика, когато дневната млечност на кравата е 40 и повече килограма, да бъде заплодена. Другата тенденция е увеличаване живота на кравата и получаване на повече мляко за цял живот. Възниква въпроса за абортиралите крави, защото това не са раждания. Голям процент от абортите се дължат на ваксинациите и при проверките, които се правят за заснимане или броене на животните”, пишат в становището си НСГБ и питат:

При подаване на заявленията за участие в схемата как фермера ще знае колко и кои крави ще се отелят до края на септември, при подадени заявления през май и по-рано?

От бранша припомнят, че помощта по обвързаната подкрепа се дава, „за да се помогне на фермите да произвеждат повече мляко, а не да раждат телета”.

Друго предложение е свързано с документите за реализация на продукцията. Те настояват да се признават само фактури, въведени в счетоводните системи и проверявани през НАП, преди изплащането на субсидиите, както при възстановяването на акциза при газьола.

"Да отпаднат всякакви други първични счетоводни документи като протоколи и касови ордери. Млечният сектор трябва да излезе на светло", заявяват за финал говедовъдите.