Проект на Наредба за специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни продукти и официалния им контрол публикува Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Въвеждат ограничения за допустимите за подпомагане животни по обвързана подкрепа

Проектонаредбата регламентира изпитването на хигиенния показател общ брой микроорганизми (ОБМ) и наличие на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко, както и контролът на ОБМ, ОБСК и инхибитори на суровото краве мляко. По този начин ще се подобри контролът на останалите видове сурово мляко, освен кравето, с цел гарантиране на тяхното качество съгласно европейското законодателство, смятат експертите от ведомството.

До настоящия момент, съгласно действащата Наредба № 2 от 2017 г., само фермите, произвеждащи сурово краве мляко подлежат на предварителна официална оценка, изпитване и контрол от БАБХ. С новия нормативен акт се регламентира изпитването и контрола на хигиенния показател (ОБМ) и наличие на инхибитори за овче, козе и биволско сурово мляко. 

"Проектът на Наредба ще окаже въздействие върху бизнес операторите на храни във връзка с извършването на самоконтрол на фермите за производство на сурово мляко, както и налагането и отчитането на коригиращи действия при несъответстващи резултати от изпитването на суровината", пише в мотивите на проектонаредбата.

Самоконтролът във фермите ще се извършва от пробовземачи, преминали през във висши училища или центрове за професионално обучение с участието на БАБХ. Официален контрол на фермите за производство на сурово мляко ще бъде осъществяван на база оценка на риска. 

От особена важност е изпитването на валидни проби сурово мляко, които не са претърпели оводняване и/или друга манипулация. При установяване на по-висока стойност от референтно определените граници на точката на замръзване и масленост под 2,6 или над 9, пробите сурово краве мляко се считат за невалидни и получените резултати не могат да се използват за определяне качеството на суровото мляко при пускането му на пазара. 

След предварително обществено обсъждане и консенсус се променя само горната допустима стойност на маслеността за биволското мляко от 12 на 10 на сто, заявяват от МЗХГ.

„В допълнение се предвижда данни за физикохимичните показатели точка на замръзване и масленост да бъдат събирани и анализирани в процеса на действие на Наредбата за един по-достоверен и меродавен период от време, при извършване на самоконтрол на фермите за производство на сурово овче, козе и биволско мляко. По този начин същите ще послужат като референтни стойности за гарантиране валидността на пробите сурово мляко“, се казва още в мотивите за нормативния акт.

При три невалидни проби в рамките на три последователни месеца,  сертификат на пробовземача за извършване на дейност се обезсилва и достъпът му до модул „Мляко“ се отнема. За възобновяване на дейността той ще трябва да премине през ново обучение. Също така пробовземачите следва да попълват декларация за независимост и безпристрастност, с която се задължават да изпълняват дейностите по пробовземане лоялно и коректно, при спазване на пълна конфиденциалност. 

За първи път се въвежда условие изпитването на суровото мляко да се извършва само по инструментални методи в лаборатории, регистрирани по реда на чл. 30 от Закона за ветеринарномедицинската дейност. 

От аграрното министерство припомнят, че на 26.11.2020 г. предложеният проект на Наредба е представен за предварителни обществени консултации чрез провеждане на видеоконферентна среща с асоциациите в бранша. Нормативният текст и мотивоте към него са публикувани на интернет страницата на МЗХГ и на Портала за обществени консултации със срок за предложения и становища 30 дни.