Увеличава се производството на свинско месо (+11%) и пилешко месо (+8%), докато при говеждото и телешкото месо се наблюдава спад с 2%. Това показват предварителните данни на НСИ за 2021 г., цитирани от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Гласувайте: Как оценявате назначенията на поста заместник-министър на земеделието?

От началото на 2021 г. до месец юли цените на говеждото и телешкото месо се движиха между 4,05 – 4,36 лв./кг кланично тегло, което е под равнищата за същия период на 2019 г. Въпреки това, средногодишната цена остава на нивото от 2020 г. – 4,35 лв./кг кланично тегло, сравняват анализаторите.

Свинско месо

Низходящата динамика на европейските цени на свинското месо оказа натиск върху българските, като през последните шест месеца те се задържат около 3,50 лв./кг кланично тегло. Очаква се средногодишната цена да е 3,47 лв./кг кланично тегло, което е с 10,8% под средното ниво за 2020 г. (3,89 лв./кг) и с 5,4% под това от 2019 г. (3,67 лв./кг).

От началото на месец декември европейските цени на едро на свинско месо започнаха да се покачват, движени от растящите цени на входящите ресурси и значително понижените производствени маржове. Отчетеното увеличение към момента е с 1,5% спрямо година по-рано.

Пилешко месо

От началото на ноември зачестяват случаите на птичи грип тип А, като в България също са установени огнища. Между 18 ноември и 8 декември загубите в Европа достигат 2,78 млн. птици при общо 168 констатирани огнища. 

По данни на Световната организация за здраве по животните (OIE) през 2020 г. у нас са заразени 432 хил. броя птици. Все още разпространението на болестта не се отразява на цените, макар че те са с 20% над миналогодишните и с 15% по-високи от средните за 2016-2020 г.

CAPA: Измежду всички меса най-голямо увеличение през 2021 г. е постигнато при агнешкото. Причина е ограниченото предлагане у нас и съкращаване на световното стадо от овце.

Фуражи

Според дългосрочната прогноза на ЕК, общата употреба на фуражи в ЕС към 2031 г. ще спадне до 39,1 млн. тона протеинов еквивалент (-4,1% сравнено с 2021 г.). Причината за това е по-слабото търсене поради очаквания спад в производството на свинско месо, както и намалението на поголовието в месодайното и млечното говедовъдство. 

Цените на фуражите с ниско съдържание на протеини ще следват тенденциите при цените на зърнените култури, които достигнаха върхови нива през 2021 г. Тази възходяща посока ще продължи, прогнозират анализаторите.