Преди няколко месеца, когато министър Мирослав Найденов бе на посещение в Арабския свят обяви, че са постигнати ползотворни разговори. По време на срещите се е обсъждал вариант и за внос на български животни - пилешки продукти, агнета и т.н.

Днес обаче стана ясно, че йорданците, които питаха за евтин внос на български агнета ще правят ферма във Врачанско и ще изнасят за Йордания.


Тази сутрин Найденов се срещна с бизнес делегация, която е на посещение у нас и се ръководи от д-р Ради Абдулмаджеед Атек Тарауне, зам.-министър на земеделието на Йордания. „Възнамеряваме да изградим овцеферма и кланица в България и да изнасяме живи агнета и овце за Йордания”, призна зам.-министър Тарауне.

Интересът идва от фирма „Хиджази”, чийто собственик Исам Халил Махмуд Хиджази е в делегацията, съобщиха от МЗХ. В прессъобщението на ведомството пише: "Министър Найденов предложи района на Враца за инвестицията. За целта ще получат данъчни преференции и могат да бъдат осигурени пасища!?!. Припомняме, че проблемът с пасищата в момента е особено актуален и болезнен за българските животновъди, които трудно се сдобиват с тях. Освен, че плащат наеми, те биват и санкционирани за това, че ползват пасища, които не поддържали както трябва, а когато ги очертаят за субсидии отново в много случаи са санционирани заради проблемите с ИСАК.

"Като инвестираме в даден район, ние го развиваме и подпомагаме общините, обясни Исам Хиджази. Според него българското месо е с голям авторитет в Йордания и през последните години е изчезнало от пазара. Той подчерта, че преди години повечето хранителни стоки в Йордания са идвали от България. Компанията „Хиджази” е една от най-големите в света за търговия с живи животни. Тя внася продукция във всички страни от Близкия изток, Турция и др. Има собствени ферми в Австралия, Йордания, Турция. Разполага с кораби за превоз на 130 000 агнета всеки един".

Освен в инвестиции в животновъдството, йорданските бизнесмени проявяват интерес и към пилешкото месо и зърнопроизводството. Искаме редовни количества пилешко месо в порядъка на 6000 тона, обяви зам.-министър Ради Тарауне. Йордански компании искат да развиват зърнопроизводство в България. Те се интересуват от хлебна пшеница, фуражна пшеница и царевица. Готови са да купуват 700 000 тона фуражна пшеница и 700 000 тона хлебна пшеница от страната.

Йордания иска в областта на науката в земеделието да изпращат на обучение специалисти в България. Вашите лаборатории в областта на земеделието, храните и горските стопанства са на много високо ниво и се надяваме млади йорданци да се обучават при вас, каза зам.-министър Тарауне. Допълнително проявяват интерес към възможностите за инвестиции в горския сектор и лова в България. На 20 юли в страната ще пристигне на официално посещение и вицепремиера и министър на земеделието на Йордания Н.Пр. инж. Семир Хабашне.