Дали на фона на ситуацита и кризата в Украйна е правилен ход към настоящия момент да се прилага таван на директните плащания от 100 00 евро. 

Всичко за Кампания 2023

Това, за съжаление, не е от моята компетентност. Това е записано в Стратегическия план и беше политическо решение. Така коментира темата служебният министър на земеделието Явор Гечев. 

Той добави, че според него много малко хора ще попаднат в обхвата на този таван, включително и животновъди - тъй като при тях разходите са големи.

“Когато пуснахме моделите се оказа, че това са 16-17 или 18 човека, които ще попаднат в таваните. Това показват анализите в Министерството на земеделието. Това, което правихме като проверки е 100 000 евро плюс Фонд "Работна заплата” - признават се две средни работни заплати. 
Т.е., аз и да взема становище тук, нищо не мога да направя. Това не зависи от министъра на земеделието”, обясни Гечев и добави, че това зависи от законодателството. 

Стратегическият план ще се променя, но какъв ще е таванът е записано и в Закона за подпомагане на земеделските производители, посочи министърът.

“Аз съм за толериране на малките. Но за толериране на тези, които дават основната производствена еденициа. Нашето земеделие трябва да е производствено ориентирано. Законодателите ще се формират в следващите около два месеца - на тях задавайте тези въпроси”, обобщи служебният министър на земеделието.